Hallott már a zsarolóvírusok veszélyeiről?

A zsarolóvírus (ransomware) támadások egyre gyakoribbak mai világunkban és az alkalmazott módszerek is folyamatosan fejlődnek. A klasszikus zsarolóvírus támadás lényege, hogy valamilyen módon egy kártékony programot juttatnak a cég egyik számítógépére, amely csak a támadó által ismert titkosítókulccsal átkódolja a fájlokat a számítógépen és minden elérhető hálózati meghajtón, ezáltal hozzáférhetetlenné teszi a cég számára azokat. Az átkódolást követően valamilyen formában jelentkeznek az “ügyfélnél”, hogy ha vissza szeretné kapni az adatokat, akkor azért mennyit és hogyan kell fizetni.
A módszereik egyre kifinomultabbá válnak annak érdekében, hogy sikeresen tudjanak váltságdíjat követelni.
Korábban elegendő volt egy hasonló incidens utáni visszaállításhoz, hogy a mentendő adatokról legyen egy helyi biztonsági másolat.
Manapság ha a támadó biztosra akar menni akkor első lépésként a mentések tönkretétele a cél, majd ha az sikerült, jöhet a titkosítás és a váltságdíj kérés.  Ilyen módon teljesen sarokba tudják szorítani az ádozatukat és fizetésre kényszeríteni.

Mit kínálunk:

  •  Olyan mentési rendszer kidolgozását és bevezetését, mely meggátolja a teljes adatvesztést egy ransomware támadás esetén
  •  Biztosítjuk, hogy a  biztonsági mentések egy esetleges ransomware támadás esetén nem szabotálhatóak, felülírhatóak  vagy törölhetőek
  • Rendszeres adatvisszaállítási teszt végzése vagy betanítása