A számítógép felgyorsítása a ReadyBoost szolgáltatással

Érdekelné egy egyszerű módszer a számítógép felgyorsítására? Íme egy „trükk” a rendszergazda tarsolyából.
Ha van kéznél egy pendrive, amin van pár giga szabad hely, érdemes lehet annak segítségével használni a ReadyBoost szolgáltatást. Ez lényegében annyit tesz, hogy a Windows a pendrive-on található (általunk meghatározott méretű) szabad helyet gyorsítótárként használja. Hogyan kapcsolhatjuk ezt be?

Csatlakoztassunk egy flash meghajtót vagy flash memóriakártyát a számítógéphez.
A megjelenő Automatikus lejátszás párbeszédpanelen az Általános beállítások területen kattintson „A rendszer felgyorsítása” elemre:

Amennyiben az eszköz csatlakoztatásakor ez a menü nem jelenik meg automatikusan, úgy az eszköz betűjelére például az intézőben jobb gombbal kattintsunk, majd válasszuk a Tulajdonságokat:

A Tulajdonságok párbeszédpanelen kattintsunk a ReadyBoost fülre, majd válasszuk ki a következőket:
– Az eszköz elkülönítése a ReadyBoost alkalmazásnak opciót, ha az eszközön jelenleg kihasználható teljes szabad területet szeretnénk felhasználni gyorsításra. (A pendrive-on már rajta levő adatokhoz nem nyúl a rendszer, azokat továbbra is tudjuk használni, csak nem marad több szabad helyünk rajta.)
– Az Eszköz használata opciót, ha mi magunk szeretnénk kijelölni, hogy mennyi helyet használjon a szolgáltatás erre a célra.
OK gombra kattintás után a rendszer már el is kezdi használni a meghajtónkat.

Érdemes még tudni:
A ReadyBoost Windows Vistában debütált, ott még csak egy eszközt képes kezelni és csak 4GB területet. A Windows 7-ben ez a szolgáltatás több flash memória és akár több eszköz (legfeljebb 8 eszköz és 256 GB kiegészítő memória) kezelésére is képes.
A ReadyBoost nem csak USB memóriamodulokkal, de SD és CompactFlash kártyákkal, valamint USB merevlemezekkel is működőképes, ám csak akkor gyorsít a rendszeren, ha ezek megfelelő sebességűek.
A flash alapú tárolók nagy mennyiségű írás-olvasás során hamarabb mennek tönkre (használódnak el), ám a technológia létrehozásakor erre is gondoltak, így a rendszer figyel arra, hogy egyenletesen használja az engedélyezett területet, így a mai meghajtók átlagos ReadyBoost használat mellett is kb 10 évig bírhatják.
Ha működés közben kihúzzuk a pendrive-ot a gépből, annak semmilyen adatvesztés, leállás nem lesz a következménye, a rendszer folytatja a működést a gyorsítási funkció nélkül (a cache olvasást gyorsít, nem írást).
Az adataink a pendrive-on folyamatosan AES 128 bites titkosítással védettek, így az adatbiztonság miatt sem kell aggódnunk.
Az ideális eredmény érdekében célszerű a rendszermemória méretének 1-3 szorosát használni a gyorsításra.