Miképp módosítsuk a MAC etc/hosts fájlt TextEdit segítségével

Mac_OS_X_logoA Mac hosts egy rendszerfájl, melyet az /etc/hosts útvonalon találunk. Segítségével OS X hálózatunkon IP címekhez, host neveket rendelhetünk hozzá.

Rendszergazdaként, vagy felhasználóként szükségünk lehet a hosts fájl szerkesztésére, módosítására, ha például szeretnénk, hogy egy adott domain név egy általunk megadott IP címre mutasson, legyen az fejlesztés, adott oldalak blokkolása céljából, vagy egyszerűen csak azért, hogy különböző alkalmazásokból is elérhessünk adott szervereket.
A legtöbb rendszergazda az OS X Terminal-ból nano, vagy vim használatával hajtja végre a hosts fájl módosításokat, viszont azon rendszergazdák, akik szívesebben használnák a MAC OS felhasználói felületét a módosításokra, a TextEdit segítségével ezt könnyen megtehetik, mely egy egyszerűbb és barátságosabb felhasználó környezetet nyújt, mint a parancssor használata.
Azonban ha nincs nyomós okunk a MAC hosts fájl módosítására, inkább ne is kezdjünk bele, mivel egy helytelenül módosított hosts fájl számos hibát válthat ki rendszerünk működésében, így azt ajánljuk, szerkesztését csak tapasztalt felhasználó, vagy rendszergazda végezze.

Hogyan módosítsuk a MAC hosts fájlt TextEdit segítségével.
Az /etc/hosts parancs TextEdit-el működik minden OS X verzión. Azonban azon felhasználó, vagy rendszergazda, aki OS X 10.11 verziót, vagy annál újabb rendszert használ, előbb ki kell kapcsolnia a SIP védelmet.

  • Zárjuk be a TextEdit-et, ha azt már korábban megnyitottuk
  • Indítsuk el a Terminal alkalmazást MAC OS X-en
  • Írjuk be a következő parancsot az etc/hosts fájl, TextEdit alkalmazással történő megnyitásához:
    sudo open -a TextEdit / etc / hosts
  • Üssünk Enter-t, majd adjuk meg a rendszergazda jelszavát
  • Az /etc/hosts fájl, a TextEdit-ben, egy egyszerű szöveg fájlként jelenik meg, melyet tetszőlegesen szerkeszthetünk. A módosítások mentéséhez válasszuk a fájl/mentés, vagy a szokásos command+s billentyűkombinációt.
  • Ha végeztünk lépjünk ki a TextdEdit-ből és a Terminal-ból egyaránt.

*ha azt tapasztaljuk, hogy „locked/zárolva” van a hosts fájl, annak ellenére, hogy sudo parancsal nyitottuk meg, győződjünk meg arról, hogy kikapcsoltuk a már korábban említett SIP védelmet és indítsuk újra a rendszert.
Javasoljuk, hogy a hosts fájl módosítása előtt készítsünk mentést a fájlról, így, ha a módosítás a nem várt eredménnyel járna, könnyen visszaállíthatjuk az eredeti állapotot.
A módosítások után talán szükség lehet a DNS gyorsító tár ürítésére, melynek folyamatát egy korábbi cikkünkben már ismertettük.
Felhasználó, vagy rendszergazdaként továbbá választhatjuk például a TextWrangler, BBEdit, vagy más harmadik féltől származó alkalmazást is a MAC OS X hosts fájl szerkesztésére.
A szerkesztési módok lényegében ugyanazok, mint a már előzőleg ismertetett .

Az /etc/hosts fájl megnyitása TextWrangler-el:
sudo open -a TextWranglert / etc / hosts

Az /etc/hosts fájl megnyitása BBedit-el:
sudo open -a BBEdit / etc / hosts

A korábbi OS X változatokon közvetlenül a parancssorból, az alábbi parancs segítségével indíthatjuk a TextEdit alkalmazást:
sudo ./Applications/TextEdit.app/Contents/MacOS/TextEdit / etc / hosts
Ez a módszer viszont a legfrissebb kiadású OS X verziókon nem elérhető.

Forrás: OS X Daily.